Q&A

Waarom zit je niet bij een uitgever?

Die vraag krijg ik dikwijls. De waarheid: het is niet dat ik er niet voor open sta, maar tegenwoordig leven we in een uitgeefparadox. Het was nog niet zo makkelijk om uit te geven, via platforms als Mijnbesteller en Brave New Books om er enkele te noemen, maar het is anderzijds ook heel moeilijk om bij een goede uitgever te geraken.

Ik heb aanbiedingen gehad van uitgevers. Meestal dat ze tegen betaling mij wel konden publiceren. De kosten liepen zo hoog op, dat ik besloot om dan maar zelf uit te geven.

Dat was een weg met trail and error.

 

Wie is jouw favoriete auteur?

Mag ik er een hoop opnoemen? Tolkien, Stephen King om bij de klassiekers te blijven.

Bij de huidige generatie: Terrence Lauerhohn, Alexander Olbrechts, Inge Sleegers, Johnny Bollé, Suzanna Esther, Patsi Desiree, Hilda Spruit, Filip Bastien, T.M. Manor, Tibisay Felida ... En ik ben er volgens mij nog vergeten. Deze lijst kan aangevuld worden.

 

Wat is je lievelingskleur?

Paars, omdat zwart technisch gezien geen kleur is.

 

Waarom is je werk niet gratis?

Ik stop geld in mijn hobby en wil er een beetje voor terug. Mijn doel is niet om geld te verdienen, maar gewoon om de put wat minder diep te maken. Redactie is niet gratis, covers laten ontwerpen is niet gratis, deze website hosten kost geld, mijn software abonnementen komen er ook nog eens bij, de afschrijving van mijn laptop ...

 

Waarom POD?

Ik ben niet zo voor papierverspilling. Elk boek is een gok of het gaat draaien. Ik ben er me ook van bewust dat mijn stijl you love it or you hate it is en geen enkel boek iedereen kan plezieren.

Omdat ik niet zo groot woon en niet de logistiek heb om zelf boeken te stockeren en te verdelen, is POD voor mij de beste oplossing. Het enige nadeel is dat het proces iets duurder is, maar dat weegt niet op tegen de voordelen in mijn geval.

 

Wat is je favoriete film?

Na al die jaren zou ik nog steeds The Dark Crystal antwoorden.

 

Wat is je favoriete boek?

Dat is afhankelijk van mijn humeur.

 

Wie is je grootste voorbeeld?

Ik denk mijn grootste motivator: An Claes. Helaas is er niet meer onder ons. Ze ging veel te snel en te onverwacht, maar zonder haar schoppen onder mijn kont destijds, had ik hoogstwaarschijnlijk opgegeven met schrijven en had ik nu niet de mensen rondom mij die er nu zijn. Ik vind het nog steeds jammer dat ze An niet hebben mogen kennen.